A A A K K K
для людей з порушеннями зору

Авторський Олександра Антоновича Захаренка ліцей

Набутівської сільської ради
Черкаської області

Дата: від до Скинути

День 8 лютого для жителів нашого села Сахнівка увійшов в історію.

Ось уже 76 років віддаляє нас від грізних років війни. Але кожна мить, що відходить у вічність, кожен камінь нашої мудрої будови, кожен колос, що росте для нас –це пам’ять про тих, хто не повернувся з війни.День 8 лютого для жителів нашого села увійшов в історію. Адже суворого 1944 року с. Сахнівку Корсунь- Шевченківського району було повністю визволено від німецько- фашистських загарбників. І хоч пройшло вже 77 років з того часу в пам’яті старшого покоління пропливають спогади про ті страшні дні. У лютому 1944р. основні німецькі сили під натиском 206-ої Червонопрапорної стрілецької дивізії відходили з села Сахнівки у напрямку Корсунь-Шевченківського. Але прикриття своє на горі Пастушка німці все-таки залишили. Побачивши наші передові підрозділи, німці відкрили по них кулеметно-автоматний вогонь. Наші солдати змушені були заховатися. 9 розвідників, маскуючись в кущах, обійшли гору Пастушку зі сторони села і захопили німців зненацька. В полон взяли 5 солдатів і 1офіцера. В той день наше село Сахнівка було повністю звільнено від противника. Звичайно, не обійшлося без жертв. 7 осіб,які визволяли наше село, загинули і поховані в Братській могилі, біля якої завжди квіти.

11:38 04.02.2021

84-річниця від дня народження Олександра Антоновича Захаренка, великого педагога, заслуженого учителя України

Що може зробити людина протягом відпущених їй років? Окрім класичного "посадити дерево, народити дитину, збудувати дім", (а багато хто і цього "мімнімуму" не виконує). Де межа людських можливостей і чи є вона взагалі? Він прожив усього 65, а встиг за цей не надто довгий час стільки, що з головою вистачило б часу іще на кілька життів. Причому те, що він робив 20-30-40 років тому, навіть з позицій сьогоденння межувало з фантастикою.

09:14 02.02.2021

29 січня — День пам’яті Героїв Крут.

Україна 29 січня вшановує пам'ять Героїв битви під Крутами. Крути – одна з трагічних і водночас легендарних сторінок в історії українських визвольних змагань 1917-1921 років.

14:13 29.01.2021

27 СІЧНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОКОСТУ.

27 січня - Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту. Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту — пам'ятна дата, запроваджена рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року (Резолюція № 60/7). Відзначається щорічно — 27 січня. Саме цього дня 1945 року Радянська Армія визволила в'язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі. Оголосивши 27 січня Міжнародним днем пам'яті жертв Голокосту, Генеральна Асамблея ООН закликала держави-члени розробити просвітницькі програми, щоби наступні покоління зберегли пам'ять про цю трагедію з метою запобігання в майбутньому актам геноциду.

12:28 27.01.2021

22 січня День Соборності України.

22 січня у день проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки Україна щороку відзначає День Соборності. Офіційно в Україні свято встановлено Указом Президента України «Про День соборності України» від 21 січня 1999 року № 42/99.

21:00 21.01.2021

Історичні постаті в процесах державотворення.22 січня День Соборності України. Бібліотечна онлайн виставка літератури.

Історично становлення нашої країни відбувалося протягом багатьох віків. За цей час не одному поколінню українців довелося ціною власного життя здобувати право прийдешніх поколінь на вільне і незалежне життя. Сьогодні ж 1991 рік вписано в новітню історію України, як час, з якого почалася нова сторінка розвитку державності. Проте важливо пам’ятати історичні постаті та події для того, щоб не забувати про шлях, який довелося подолати українській державі в своєму становленні.

16:33 18.01.2021

ВСЕУКРАЇНСЬКА АКЦІЯ “16 ДНІВ ПРОТИ НАСИЛЬСТВА”.

Прояви насильства супроводжують людство з давніх давен. Упродовж тисячоліть одна людина кривдить іншу людину, чинить насильство щодо неї. У світі постійно відбуваються війни, напади на людей, дискримінація, приниження. Прикро, що ми звикли сприймати насильство, як щось неминуче, адже прояви насильства порушують права людини, принципи її вільного та справедливого існування. І коли насильство чиниться поруч із нами чи в нас у домі, у школі, на вулиці, ми можемо й повинні зупинити його. Саме тому щорічно, починаючи з 1991 року, міжнародна спільнота підтримує акцію “16 днів проти насильства”. Тисячі громадян та сотні державних і громадських організацій з більш ніж 100 країн світу активізують з 25 листопада до 10 грудня свої зусилля заради об’єднуючої мети: збільшити розуміння та обізнаність про всі форми насильства у співвітчизників, створити в конкретному регіоні або окремій державі соціальний простір, вільний від насильства.   Авторська О.А.Захаренка середня загальноосвітня школа с.Сахнівка також приєдналася до проведення щорічної акції «16 днів проти насильства». З метою привернення уваги учнів,вчителів,батьків до проблеми насильства в сім’ї та інформування громадськості щодо роботи спеціалізованих служб підтримки проводилися наступні заходи:

20:17 12.12.2020

Великий Гетьман: 425 років від дня народження Богдана Хмельницького.

Богдан Хмельницький — Гетьман Війська Запорозького, талановитий воєначальник і полководець, який отримав ряд великих перемог, що увійшли в історію. Саме за його гетьманства Україна розпочинає відлік як держава.   Авторська О.А. Захаренка середня загальноосвітня школа доєднується до всеукраїнських заходів відзначення цієї дати. У школі вже діє бібліотечна виставка присвячена Б.Хмельницькому,де під час відвідин учнями бібліотеки Галина Григорівна Шармар розповідає про визначну постать в історії України.У кабінеті історії теж діє виставка літератури присвяченій Богдану Хмельницькому,де учні знайомляться із історичною особою. Класні керівники Мелешко В.О. та Сергеєва А.М. присвятили години спілкування  Великому Гетьману. Відбувся урок-«круглий стіл» для учнів 9-х- 11-х класів,підготували  та провели урок-вчитель історії Городиська С.В. та класний керівник Мартинова Н.П. Виховні години та уроки козацької звитяги,уроки-диспути,книжкові виставки – усі ці заходи спрямовані на виховання патріотизму та на знак пошани до постаті Богдана Хмельницького за його вагомий історичний внесок та ідеєю розбудови України!

19:42 12.12.2020

7 грудня – День української хустки.

Цього дня українки по всьому світу беруть участь у флешмобі, присвяченому українській хустці. Ми, теж приєдналися! День української хустки почали відзначати у 2019 році, щоб об’єднати жінок різного фаху, віку та національності для збереження українських традицій. А з давніх-давен в українських сім’ях оберегом, символом любові й злагоди слугувала саме хустка. Тернова хустка споконвіку була оберегом кожного роду українського, передавалася у спадок, була своєрідним захистом і гордістю кожної родини, ознака краси чарівних українських жінок. Хустка символізувала любов та свободу, вірність традиціям.Кожен колір, візерунок на хустці – символічний і має своє значення, і усе це сплітається у своєрідну картину нашої української природи, історії, життя та звичаїв українського народу. Хустка життя, як її називають у народі, – нетлінна пам’ять про наших мам, бабусь, прабабусь – берегинь українського роду, тож нехай цей символ буде незмінним оберегом від усього злого і недоброго!

17:38 12.12.2020

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень