A A A K K K
для людей з порушеннями зору

Авторський Олександра Антоновича Захаренка ліцей

Набутівської сільської ради
Черкаської області

Як покращити стосунки з підлітками: п’ять порад для батьків

Дата: 21.02.2024 12:45
Кількість переглядів: 8

Підлітковий вік – особливий час, коли в людини змінюються певні психологічні та фізіологічні речі, відбувається становлення як особистості. І найбільша проблема батьків та дітей у цей час – непорозуміння.

Застосовуючи наступні поради, батькам буде легше налагодити відносини з підлітком. Це зміцнить взаєморозуміння, довіру та повагу, проклавши шлях до гармонійних та повноцінних відносин.

Активне слухання

Спілкування – це фундамент будь-яких стосунків, а активне слухання – ключ до ефективного спілкування. Вступаючи в розмову з підлітком, приділяйте йому всю свою увагу. Відверніться і щиро зосередьтеся на тому, що він каже. Підтримуйте зоровий контакт, кивайте та давайте вербальні сигнали, щоб показати, що ви активно слухаєте. Цим ви підтверджуєте важливість їхніх почуттів та показуєте, що цінуєте їхні думки та думки.

Поважайте їхню незалежність

Підлітки перебувають у стадії розвитку, вони стверджують свою незалежність і прагнуть самостійності. Важливо поважати їхню потребу в незалежності, але при цьому встановлювати розумні межі. Заохочуйте їх ухвалювати рішення та брати на себе відповідальність за свої дії.

Дайте їм можливість проявити індивідуальність та підтримуйте їх інтереси та прагнення. Такий підхід сприяє зміцненню їхньої впевненості в собі та розвитку ваших відносин, показуючи, що ви довіряєте та поважаєте їх.

Зміцнюйте довіру та відкритість

Довіра життєво важлива в будь-яких відносинах, а у відносинах між батьками та підлітками вона особливо важлива. Створіть безпечний і неосудний простір, у якому ваш підліток почуватиметься комфортно, відкриваючись вам.

Намагайтеся не реагувати надто гостро і не відкидати їх побоювання та емоції. Натомість запропонуйте співчуття, розуміння та підтримку. Зміцнюючи довіру та відкритість, ви зможете закласти міцний фундамент для чесного та змістовного спілкування.

Проводьте якісний час разом

У метушні повсякденного життя легко випустити з уваги важливість проведення якісного часу з вашим підлітком. Виділіть час для занять, які подобаються вам обом. Це може бути просто прогулянка, настільна гра або спільне приготування їжі.

Приділяючи час спільним розвагам, ви створюєте можливості для зближення і формуєте незабутні спогади. Це також є потужним сигналом для вашого підлітка, що він є пріоритетом у вашому житті.

Подавайте приклад

Як батько, ви є одним із найвпливовіших прикладів для наслідування в житті вашого підлітка. Дуже важливо подавати приклад і демонструвати цінності та поведінку, які ви хочете бачити у них. Виявляйте повагу, доброту та співчуття у спілкуванні з іншими людьми.

Практикуйте навички ефективного спілкування та вирішення конфліктів. Втілюючи в життя якості, які ви хочете прищепити своєму підлітку, ви забезпечуєте йому позитивну основу для особистісного зростання та розвитку.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень